Vieraannuttaminen ja huoltokiusaaminen ovat vakavia ilmiöitä, jotka horjuttavat arjen tasapainoa ja aiheuttavat merkittävää henkistä kärsimystä.
Tämä osio on suunniteltu tukemaan sinua näissä vaikeissa hetkissä tarjoamalla käytännön neuvoja ja työkaluja oman jaksamisesi vahvistamiseen ja tilanteen hallintaan.
Isät lasten asialla antaa vertaistukea pääasiassa neljällä tavalla
Tunne omat rajasi: On tärkeää tunnistaa ja hyväksyä omat tunteet ja rajoitukset. Ei ole heikkoutta myöntää, että tilanne on vaikea ja tarvitset apua.
Tunteiden käsittely: Voit kokea surua, vihaa, pelkoa ja muita voimakkaita tunteita. Näiden tunteiden hyväksyminen ja käsittely on oleellista toipumisessa. Keskustele ystävien, perheen tai ammattilaisen kanssa.
Päivittäinen rutiini: Pidä kiinni säännöllisestä päivärytmistä. Se tuo vakautta ja ennustettavuutta, mikä voi helpottaa stressin hallintaa.
Liikunta ja ravinto: Liikunta auttaa vapauttamaan kehoon kertyvää jännitystä ja parantaa mielialaa. Hyvä ravinto tukee sekä fyysistä että henkistä jaksamista.
Lepo ja uni: Panosta riittävään uneen ja lepäämiseen. Jos unettomuus vaivaa, harkitse rentoutumistekniikoita tai keskustele lääkärin kanssa.
Hyvät tavat ja rutiinit: Vältä päihteiden käyttöä ja pidä kiinni terveellisistä tavoista. Päihteet tarjoavat vain väliaikaisen pakotien, joka pitkällä tähtäimellä lisää ongelmia.
Yhteydenpito lapseen: Muistuta itseäsi, että lapsesi rakastaa sinua. Vaikka vieraannuttaminen on saattanut hetkellisesti hämärtää tätä yhteyttä, rakkaus on syvällä sisimmässä ja löytää tiensä takaisin ajan myötä.
Pidä kiinni toivosta ja luota siihen, että rakkaus ja yhteys lapsesi kanssa vielä elpyvät ja vahvistuvat.
Positiivisen ajattelun ylläpitäminen: Vaikeiden hetkien läpi pääseminen on helpompaa, kun muistat, että tulevaisuus voi tuoda mukanaan parempia aikoja.
Tarinat ja vertaistuki: Lue muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien kokemuksia ja tarinoita, jotka voivat antaa voimaa ja perspektiiviä.
Ole kärsivällinen itsesi kanssa. Toipuminen ja sopeutuminen vievät aikaa. Jokainen päivä, jolloin jaksat nousta ja jatkaa eteenpäin, on voitto. Arvosta pieniäkin edistysaskeleita ja iloitse niistä.
Keskity niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa. Vaikka et voi muuttaa toisten toimintaa, voit työstää omaa hyvinvointiasi ja reaktioitasi tilanteeseen.
Pyri ylläpitämään positiivista asennetta ja rakkautta lastasi kohtaan, vaikka tilanne olisi kuinka vaikea
Lapsen parasta on, että huolehdit omasta jaksamisestasi!
Älä epäröi hakea apua ja tukea: Muista, että sinun ei tarvitse kohdata haasteita yksin. Ammattilaiset, kuten terapeutit, vertaistuki- ja kriisityöntekijät, ovat valmiina tarjoamaan sinulle neuvontaa ja tukea vaikeiden tilanteiden käsittelemiseksi.
Yhdessä löydämme keinot selviytyä ja vahvistua.
Otathan yhteyttä ja hyödynnä kaikki tukimahdollisuudet, jotka ovat olemassa juuri sinua varten.
Tukipalveluihimme voivat ottaa yhteyttä isät, äidit, isovanhemmat ja muut lapsen hyvinvoinnista huolestuneet läheiset.
Olemme koonneet kattavan video ja podcast tietopankin yhdistyksen keskeisistä teemoista Youtubeen. Löydät niistä tietoa ja vertaistukea tilanteeseesi.
Ila:n videoita voi katsoa Youtubesta
Ilapodin voi kuunnella myös spotifystä
Chatin löydät www.isatlastenasialla.fi sivun oikeasta alakulmasta
Voit myös liittyä WhatsApp-ryhmiimme, joissa voit keskustella muiden huoltokiusaamista ja vieraannuttamista kohtaavien kanssa.
Liittyäksesi ryhmään – lähetä viestin osoitteeseen info@isätlastenasialla.fi tai p. 040 952 1781 (Whatsapp tai tekstiviesti).
Kun kohtaat ongelmia lapsen huoltoon liittyvien sopimusten tekemisessä ja noudattamisessa, voi olla tarpeen ottaa yhteyttä viranomaisiin asian ratkaisemiseksi.
Tässä on ohjeita, kuinka lähestyä viranomaisia ja toimia heidän kanssaan:
Perheneuvonta tarjoaa ammattimaista keskustelutukea erilaisiin parisuhteen ja perhe-elämän haasteisiin sekä auttaa elämän kriisitilanteissa selviämisessä. Palvelu keskittyy tukemaan perheenjäseniä rakentavassa vuorovaikutuksessa ja yhteisten ratkaisujen löytämisessä.
Perheasioiden sovittelu pyrkii edistämään avointa keskustelua perheenjäsenten välillä, turvaamaan lasten aseman ja auttamaan ristiriitojen ratkaisemisessa ja sopimusten noudattamisessa.
•Yhteisymmärryksen tukeminen perheen ristiriitojen ratkaisussa
•Puolisoiden avustaminen sopimusten tekemisessä ja tarvittavissa toimenpiteissä
•Erityinen huomio alaikäisten lasten aseman turvaamiseen
•Tuki ja apu huolto- ja tapaamisoikeussopimusten noudattamiseen liittyvissä ristiriidoissa
Lisätietoja: THL lastensuojelu
Mannerheimin lastensuojeluliitto – vanhemmille tukea
☎︎ Vertaistukipuhelin:
+35845442846
☎︎ Toiminnanjohtaja:
+358409521913
✉️ Isät lasten asialla ry
Sähköttäjänkatu 4
00520 Helsinki
Y-tunnus: 2597624-5