Valikko Sulje

Vuoroviikkoasumista pidettiin hyvänä ratkaisumallina ILA:n vaalikyselyssä

Eduskuntavaaliehdokkaat haluavat, että vuoroviikkoasumisesta tehtäisiin Ruotsin mallin mukaisesti lasten lähtökohtainen asumisratkaisu avioerotilanteessa

Isät lasten asialla ry:n vaalikyselyyn vastasi 31.3.2015 mennessä 353 ehdokasta kymmenestä eri puolueesta. Vastaajista 94 % oli vähintään melko vahvasti vuoroviikkoasumisen kannalla sellaisissa tapauksissa, joissa vanhempien asuminen eri paikkakunnalla tai muu vastaava selvä syy ei estä lasten asumista puolet ajasta isänsä ja puolet äitinsä luona.

”Pahat huoltajuusriidat vähenisivät selvästi, jos ottaisimme käyttöön Ruotsin mallin. Tässä mallissa pyritään lähtökohtaisesti saamaan lapselle kaksi yhtä tärkeää ja läheistä huoltajaa sen sijaan, että etsittäisiin sosiaalityöntekijöiden avustuksella oikeudenkäynnin voittaja ja häviäjä”, Isät lasten asialla ry:n puheenjohtaja Pasi Malmi ennustaa.

Yhdistyksen 800 jäsenen joukossa on monia sellaisia etähuoltajia, jotka eivät lainkaan saa tavata lastaan. Yksi heistä on 46-vuotias Minna, joka ei ole nähnyt lapsiaan 2 vuoteen.

”Hankalassa avioerotilanteessa ajauduin siihen, että lapseni jäivät asumaan isänsä kanssa”, Minna kertoo.

”Kun sopimus lasten asumisesta oli vahvistettu, lasten isä rupesi hankalaksi ja perui lähes aina ne ajankohdat, jolloin minun olisi pitänyt lapsiani tavata. Minusta oli järkyttävää huomata, että lasten kanssa asuva lähihuoltaja voi mielensä mukaan estää tapaamiset ilman minkäänlaisia seuraamuksia”, Minna jatkaa.

Mikäli kansanedustajaehdokkaiden enemmistön toiveet toteutuvat, tällainen ei olisi jatkossa enää mahdollista. Ehdokkaista 96 % kannattaa sitä, että lapsi laitettaisiin asumaan sen vanhemman luokse, joka paremmin edistää lapsen hyviä suhteita toiseen vanhempaan. Tällöin siis lähihuoltajuus siirrettäisiin pois siltä vanhemmalta, joka estää lasta tapaamasta ”etävanhempaa”. Vielä tiukemmalla kannalla on 91 % ehdokkaista: Heidän mukaansa lapsen lähivanhemman harjoittama tahallinen lapsen vieraannuttaminen etävanhemmasta tulisi kriminalisoida.

Tässä tiedotteessa mainitun ”Minnan” nimi on muutettu. Voit lukea Minnan lyhentämättömän haastattelun oheisen linkin kautta: Vieraannutetun äidin haastattelu

Jaa tämä muillekin!